Omgevingsfactoren, familielijnen & gezondheid op alle niveau’s

Wist je dat een groot deel van de aandoeningen beïnvloed werd door omgevingsfactoren?  Enkele van deze factoren worden binnen een familielijn doorgegeven. De invloeden beslaan vaak vele generaties. Het goed nieuws… Alle aandoeningen die niet in het genoom verankerd zijn,  kunnen we positief beïnvloeden.

Sporen van onze voorouders: We kunnen ze opschonen

Dit geldt zowel voor fysieke toxische stoffen die via onze voorouders zijn overgebracht als emotionele (toxische) lading. Prachtig vind ik dat het in deze tijd zo aan de oppervlakte komt, dat we dit allemaal op mogen en kunnen ruimen.

In de praktijk tref ik cliënten, jong en oud die ik ondersteun de verhalen die hun lichaam vasthouden naar boven te brengen en samen te kijken wat er opgeruimd en losgelaten mag worden. Dit kan puur fysiek zijn, bijvoorbeeld de impact van kwikdrankjes die sommige van onze voorouders hebben gedronken. Deze sporen zijn generaties later nog terug te vinden.  Ook het voedingspatroon van de moeder tijdens de zwangerschap is één van deze factoren die invloed heeft. Heeft een moeder bijvoorbeeld heel veel “troostvoeding”  gegeten, (zoals geraffineerde suikers, ongezonde vetten, pizza) dan kan dit invloed hebben op de werking van neurotransmitters en ons welbevinden.  Het kan er voor zorgen dat jij endorfine niet goed opneemt (een resistentie) terwijl dit een belangrijke stof is om je goed te voelen en te genieten. Ook kan het impact hebben op de opname van dopamine, wat ons een drive geeft en ons helpt te focussen en te concentreren. Bij kinderen met AD(H)D werkt dit stofje niet meer zo goed. Ook op emotioneel gebied zijn we verbonden met wat onze voorouders hebben doorgemaakt.  We vragen ons vaak af: “Waar komt dit (gevoel) toch vandaan?”

Opgroeien en ontwikkeling

Eveneens hebben factoren als een liefdevolle omgeving waarin we opgroeien  invloed op onze groei, ontwikkeling en gezondheid. Niet alleen gezonde voeding, waarin de toxische lading klein is. Ook knuffelen en aanraking zijn belangrijke voorwaarden om op te groeien tot liefdevolle gezonde volwassenen. Ook het bevorderen van spel en creativiteit en het doen van ontdekkingen draagt bij aan ons creatief denkvermogen en onze flexibiliteit op latere leeftijd. Een kind dat uren t.v kijkt en op de computer werkt zal meer stress ervaren en een korter lontje hebben en ook die heeft weer invloed op het nageslacht.

Een kind met ontspannen geduldige ouders zal minder last hebben van stress, die potentieel wellicht wel in het kind aanwezig is door allerlei andere factoren.

De kracht om ons niet neer te leggen bij…”Het zit nu eenmaal in de familie. “

De inzichten van de EPIgenetica laten ons zien dat omgevingsfactoren waar we gedurende ons leven aan bloot staan een enorme rol spelen in onze geestelijke en lichamelijke gezondheid. Dat dit beïnvloedbaar is geeft ons potentie om lichamelijk, geestelijk en spiritueel door te groeien .  Velen van ons ervaring niet een ideaal plaatje vanuit hun jeugd. Het zijn vaak processen die onze ziel doorgaat waar ook een zwaar stuk in verweven zit. Wel hebben wij de mogelijkheid om ook op latere leeftijd deze zware delen los te laten.

Het geeft ons de kracht om ons niet neer te leggen bij potentiële aandoeningen en emotionele lading die in een familielijn wordt vastgehouden. Wij maken vele keuzes m.b.t tot  factoren die dit positief kunnen beïnvloeden. En ook de tranen en woede van onze voorouders mogen wij loslaten.  De eerste stap is het bewust worden van factoren die jij kunt beïnvloeden en kunt helen. Prachtig om hierin te mogen ondersteunen.

Auteur: Maria Louise

Maria Louise Booisma, eigenaar van Joy of Life. Zij is lichaamsgericht en energetisch therapeut waaronder Certified BodyTalk Practitioner. Ze realiseerde zich door eigen ervaring en studie dat de invloed van diverse omgevingsfactoren op onze gezondheid groot is. Wanneer we de triggers, die onze gezondheid op alle gebieden op de proef stellen, in balans brengen, komen we steeds meer in onze kracht te staan. Het uiteindelijk doel is vanuit een verbeterde lichamelijk en geestelijke gezondheid jouw kernkracht te voelen en met meer plezier en ontspanning te leven. Vandaar de naam Joy of Life.