Erfelijkheid en terugkerende symptomen binnen families

Erfelijkheid en terugkerende symptomen binnen families

Factoren die het DNA negatief beïnvloeden worden aan een volgende generatie doorgegeven waar de belasting meestal nog een tandje pittiger is. Zo werken  voeding en andere middelen die een voorgaande generatie heeft binnen gekregen door op de volgende generatie.

Neem als voorbeeld troostvoeding (vetrijk, suikerrijke voeding, maar ook exorfinen). Troostvoeding is voeding die ons in eerste instantie een fijn gevoel geeft. Het voedingspatroon van de moeder tijdens de zwangerschap, of daarvoor al, kan al invloed hebben op de werking van het beloningssysteem van haar kind. Deze kinderen zullen vaak ook neigen naar bepaalde voeding die in eerste instantie een gevoel van beloning geeft omdat het zorgt voor endorfine, een feel good beloningsstofje. Het zal mogelijk voeding weigeren wat niet meteen dit gevoel geeft.

Omdat juist bepaalde voeding ons in eerste instantie een beloning geeft, is er reden om er juist meer van te consumeren. Later volgt echter de blues omdat de cellen zich afsluiten voor bepaalde neurotransmitters door een overkil aan stoffen die op neurotransmitters als endorfine lijken. Zo kan er onder andere een tekort aan beschikbare dopamine ontstaan, wat een rol speelt bij ADHD problematiek.  Ook trekt toxische belasting  een wissel op onze kinderen. Ons neurotransmitter systeem kan van slag raken en onze darmflora uit balans. Enkele gevolgen hiervan zijn onrust in het lijf, depressieve gevoelens en verslavingsgedrag om een gebrek aan “feel good” stofjes te compenseren.

De kinderen die nu geboren worden zijn genetisch meer belast dan hun ouders als kind. In de eerste helft van de 20e eeuw werd veel minder troostvoeding gegeten. De generatie van nu dertigers en veertigers staat er al een stuk slechter voor…

Het over consumeren van voeding als pizza, kant en klaarmaaltijden, suiker, roomijs en tarweproducten kan de gevoeligheid voor beloningen verminderen en dit beïnvloed de genen van een volgende generatie. Het begint dus bij de ouders en in ieder generatie kunnen bepaalde factoren sterker naar voren komen.

We kunnen via BrainQ, BodyTalk en gerichte oefeningen stappen zetten om weer meer balans in het systeem te creëren.

Auteur: Maria Louise

Maria Louise Booisma, eigenaar van Joy of Life. Zij is Complementair therapeut, Educatief kinesioloog en Certified BodyTalk Practitoner. Maria Louise doceert Brain Gym®, Movement Based Learning en drama en spellessen. Ze realiseerde zich door studie en ervaring binnen haar werk dat de invloed van diverse omgevingsfactoren waaronder beweging en voeding op de geestelijke en lichamelijke gezondheid en breinontwikkeling enorm is. Als missie heeft zij dit uit te dragen zodat steeds meer mensen toegang krijgen tot een betere gezondheid op geestelijk en lichamelijk gebied en we de dagelijkse stressfactoren beter aankunnen. Het uiteindelijk doel is vanuit een verbeterde lichamelijk en geestelijke gezondheid het leven met meer plezier en ontspanning leven. Vandaar de naam Joy of Life.