Onrust in je lijf? Of een verzwakt immuunsysteem? Toxines kunnen een trigger zijn

Calorieën tellen, daar heb ik nog nooit aan gedaan. Zo natuurlijk mogelijk eten, dat is mijn motto. Dat is niet altijd eenvoudig omdat er ook  “voedingstriggers” zijn die het immuunsysteem kunnen uitdagen. En dit kunnen ook producten zijn die rechtstreeks uit de natuur afkomstig zijn… Dus ik ga voor dit motto met een kritische blik op “voedingstriggers” waarvan ik verderop in het artikel enkelen zal noemen. 

Soms is er een behoorlijke transformatie van je voedingspatroon nodig om jouw lijf te geven wat het echt nodig heeft om goed tot optimaal te laten functioneren. Dat is zeker niet altijd makkelijk. Het is een hele uitdaging in de supermarkt te vinden wat echt goed is voor je lijf. Wat ogenschijnlijk gezond lijkt zit soms boordevol met allerlei ingrediënten waar je lijf niet altijd blij mee is. En de verleidingen zijn er volop… toch maar effe voor die “cup a soup” te gaan of voor die kant en klare saus die zo ontzettend lekker is, en die chocolade koekjes, een heel pak voor maar 1 euro!

Gezond eten kan absoluut lekker zijn, en dat mogen we onszelf ook niet ontzeggen. De vraag is alleen of het lekkere en vaak “snelle” eten wat er bij velen van ons ingeslepen is, echt voeding is. Dus voeding wat ons lichaam ook echt goed kan gebruiken. Het ideale is natuurlijk een combi, lekker eten wat tegelijk goed bruikbaar is voor ons lijf en onze hersenen. Op deze manier kan voeding ons zenuwstelsel ondersteunen en tegelijkertijd gezonde energie/brandstof verschaffen voor belangrijke lichaamsprocessen en het gezond houden van ons immuunsysteem.

In de tips hieronder enkele producten nader bekeken. Zij kunnen een rol spelen in de klachten die we ondervinden. Er is aangetoond dat de meeste mensen met ADHD en autisme een hoge gevoeligheid hebben voor voedingsmiddelen als zuivel, tarwe, suiker, soja en E 621 (mononatrium glutamaat oftewel smaakversterker, gistextract). Ook bij depressieve klachten komt dit vaak voor. Ook als je geen ADHD, autisme of depressie ervaart en je blijft wel kwakkelen met je gezondheid. Dan bestaat er een behoorlijke kans dat  één of meerdere van deze producten hier en rol in speelt.

Voeding kan absoluut een medicijn zijn, echter alleen wanneer zijn als we hierin de juiste keuzes maken voor ons lichaam. Aan de andere kant kan voeding ons systeem behoorlijk op z’n kop zetten als we hierin ons lichaam niet geven wat het nodig heeft.

Enkele tips voor jou en je kind! 

Tip 1:  Groenten en fruit. Onze “goede bacteriën” (de bacteriën die ons immuunsysteem ondersteunen) worden vooral gevoed door een variëteit in groenten en fruit. Het liefst biologisch. Is het niet biologisch, dan zeker de schil er af. Groenten en fruit mag zeker een groot gedeelte van je voeding uitmaken om je lichaam en geest in goede conditie te houden.

Tip 2: Eet zo puur mogelijk. Additieven(extra toevoegingen zoals smaakversterkers, zoet- en kleurstoffen) en toxines(gifstoffen) kunnen de triggers zijn voor veel problemen in ons lijf en onrust in het hoofd. Ook kost het je lichaam een boel energie om dit allemaal af te moeten breken. Dat is één van de redenen dat het vaak nog ergens opgeslagen zit in je lichaam. Kiemen, zoals alfalfa- en broccoli kiemen en biologische fruit (het liefst vers van de boom geplukt) zijn rijk aan “goede bacteriën” om je immuunsysteem te ondersteunen.

Tip 3: Detox je lijf en brein. Dit betekent zorgen dat je je gifstoffen kwijtraakt. Dit kun je ook op een vriendelijke niet te extreme manier doen. Je kunt al starten met enkele triggers weglaten, waar ik straks nader op in ga. En daarna kun je het stap voor stap uitbouwen. Toxines die in één keer in grote hoeveelheden vrijkomen, kunnen een behoorlijke wissel op ons trekken en hier kunnen we ons erg ziek van voelen en weer tot andere klachten leiden.

Vaak zitten toxines in ons hele systeem omdat we er van jongs af aan mee in aanraking komen. Meestal al in de baarmoeder door wat je moeder binnenkreeg of al in haar lijf had. Wat je zelf kunt doen is zo puur mogelijk eten en goed zuiver water drinken. Beperk je koffie, dit is ook een trigger voor je bijnieren, dus een stress trigger. Het geeft je een boost maar uiteindelijk kost het je ook energie, en dan nemen we vaak nog maar een bakkie… Hoe verslavend is die adrenaline rush…  Wil je minder of stoppen met koffie, of wordt je niet meer wakker zonder, probeer groene thee eens als alternatief.

Door met een aantal producten te stoppen ondersteun je het ontgiftigingsproces en eveneens je immuunsysteem. Lees verder…

Tip 4, wees kritisch op voedingstriggers.. je bent hier mogelijk extra gevoelig voor

Enkele voedingstriggers voor je immuunsysteem en onrust in je lijf…

Tarwe. Helaas is tarwe door de jaren heen erg verarmd en veranderd van samenstelling vergeleken met vroeger. Veel mensen ontwikkelen een intolerantie voor dit graan. Moderne tarwe is eigenlijk helemaal geen tarwe maar een ‘perfect chronisch gif’ volgens Dr. William Davis, cardioloog, schrijver en toonaangevend expert op het gebied van tarwe. Davis geeft aan dat het allerlei nieuwe eigenschappen heeft, zoals een nieuw eiwit, gliadine, dat er in zit. Het gaat om een opiaat waar vooral mensen die hier gevoelig voor zijn heftig op kunnen reageren. Het kan zich verbinden met opiaat-receptoren in je hersenen. Bij veel mensen wordt hierdoor de eetlust extra gestimuleerd. Tarwe kan op deze manier mede bijdragen aan obesitas. Eveneens kunnen gluten en de toxines onrust in je lijf veroorzaken, als je hier  gevoelig voor bent… Kies dan liever  boekweitmeel, quinoameel en kastanjemeel. Neem eventueel biologisch teffmeel indien je niet gevoelig bent voor gluten. Ook boekweitvlokken of quinoavlokken kun je verwerken in je ontbijt. 

Zuivel: Zuivel kan zeker een trigger zijn en is absoluut niet essentieel voor de levering van mineralen zoals calcium. Koeien halen hun calcium uit het gras wat ze eten niet uit de melk die ze drinken…  Melkproducten onttrekken belangrijke mineralen uit onze botten. We krijgen voldoende calcium (en magnesium) binnen door het eten van voldoende groenten, noten en zaden.

De moedermelk die we dronken als kind heeft ook een heel andere samenstelling dan het melk van een koe. Hier zitten de ingrediënten in die goed voor ons zijn. Wist je dat kinderen in hun eerste levensjaar koemelk geven kan leiden tot vele klachten ? Lactose intolerantie kan leiden tot diverse complicaties. Het kan o.a lijden tot  gezondheidscomplicaties zoals allergieën, eczeem en astma. Ook kan het impact hebben op de groei, neurologische problemen, bleekheid en lusteloosheid.

Zuivel heeft eveneens effect op de stapeling van toxines in het lichaam, dit geeft eveneens stress aan de alvleesklier (bij diabetici extra trigger!!). De kans op insuline resistentie kan verhoogd worden. Hier zijn diverse studies naar gedaan. Bij gevoeligheid voor zuivel kan het ook opname problemen geven van andere nutriënten omdat het spijsverteringsstelsel te “oververhit” is. (onstekingsreactie). Door het gebruik van zuivel is er eveneens een grotere reactie op pollen voor veel mensen. Zuivel veroorzaakt slijmvorming in het lichaam. En trekt dus een wissel op ons immuunsysteem. Als je niet helemaal wilt stoppen met zuivel neem dan liefst biologische geitenzuivel.

Vis, indien vervuild..

Helaas is veel van onze vis vervuild met zware metalen. Tonijn uit blik is dubbel toxisch door het  blik en de toxines in tonijn. Neem je vis zo veel mogelijk biologisch. Kies voor zalm, schelvis of heilbot.

Een alternatief voor vis is er ook, nieuwe wetenschap vertelt ons over een plantaardig alternatief waarin je ook de Omega-3  in de vorm van EPA en DHA terugvindt. Eigenlijk is deze nog beter.. De vis maakt de Omega-3 namelijk niet zelf, dit consumeert hij door plankton algen te eten. Veel mensen kiezen er al voor om deze algen rechtstreeks te consumeren. Ook proteïne/eiwitten kun je hier uit halen.

Suiker. Er zijn gezondheidsstromingen die aangeven suiker volledig te laten staan, ook als het in fruit zit. Hier sta ik niet volledig achter. We mogen niet onderkennen dat je lichaam ook naar natuurlijke suikers vraagt en het brein deze zeker nodig heeft. Sterker nog, ze zijn essentieel. Geraffineerde suikers zijn echter belastend en toxisch voor ons systeem zijn. Daarbij werkt het ontstekingsbevorderend en geeft voeding aan kanker, bacteriën en virussen. Bovendien kan het zorgen  voor flinke schommelingen in de bloedsuiker spiegel. Kortom, het veroorzaakt een boel onrust.

In plaats van naar geraffineerde suikers, snoep en koekjes te grijpen is het beter jezelf wat alternatieven toe te staan die je lichaam ook daadwerkelijk kan gebruiken.

Alternatief: Gebruik dadels en vijgen, rauwe honing en  fruit als bananen.

Onthoudt dat door geraffineerde suiker onrust ontstaat. Let wel even op dat er geen additieven zoals sulfiet toegevoegd zijn! Zoals met alles, eet niet te overdadig dadels, vijgen en honing. Om schommelingen in de bloedsuikerspiegel te neutraliseren kun je suiker ook combineren met kokos.

Verminder dierlijke producten en vetten, vooral varkensvlees.

Vooral varkensvlees kan lijden tot ontstekingsreacties en dus onrust in ons lichaam. Bovendien kunnen de toxische stoffen en extra groeihormonen in vlees nare bijwerkingen met zich meebrengen. Als je vlees eet, probeer dan varkensvlees zeker te laten staan en kies voor puur biologisch vlees. Proteïne heeft je lichaam zeker nodig. Om de nadelen van dierlijke vetten te omzeilen en je lichaam wel van de nodige extra proteïne te voorzien kun je henneppoeder gebruiken. Je kunt het door je smoothie doen, door je pap, door humus, etc.

Een transformatie in de eetpatroon, is vaak een transformatie voor je lijf en geest.

Via BodyTalk en kinesiologie kan jouw lijf vertellen welke voeding jou energie geeft en welke juist energie onttrekt aan je lichaam. We stimuleren je lichaam toxines kwijt te raken die zorgen voor onrust en stress en vaak ook voor veel lichamelijke klachten. Ook onderzoeken we overige factoren die een rol spelen in jouw immuunsysteem en zenuwstelsel en helpen we je lijf dit in balans te brengen.

Maria Louise Booisma is complementair therapeut, Educatief kinesioloog en BodyTalk practitioner. Zij geeft ondersteuning voor gezondheid, brein-en bewegingsontwikkeling.

Auteur: Maria Louise

Maria Louise Booisma, eigenaar van Joy of Life. Zij is Complementair therapeut, Educatief kinesioloog en Certified BodyTalk Practitoner. Maria Louise doceert Brain Gym®, Movement Based Learning en drama en spellessen. Ze realiseerde zich door studie en ervaring binnen haar werk dat de invloed van diverse omgevingsfactoren waaronder beweging en voeding op de geestelijke en lichamelijke gezondheid en breinontwikkeling enorm is. Als missie heeft zij dit uit te dragen zodat steeds meer mensen toegang krijgen tot een betere gezondheid op geestelijk en lichamelijk gebied en we de dagelijkse stressfactoren beter aankunnen. Het uiteindelijk doel is vanuit een verbeterde lichamelijk en geestelijke gezondheid het leven met meer plezier en ontspanning leven. Vandaar de naam Joy of Life.